top of page

Jak zjistíte, zda vaši manažeři dostatečně podporují rozvoj zaměstnanců?

Představte si, že Vy jakožto HR manažer dostanete úkol, abyste se svým týmem zjistili, zda manažeři v celé vaší organizaci tráví dostatek času rozvojem zaměstnanců.



Zaměřeno na manažery


Když porozumíte tomu, do jaké míry a jak efektivně manažeři vtahují své podřízené do firemního dění a podílejí se na jejich rozvoji, můžete efektivně cílit také rozvojové aktivity pro manažery.


Osobní rozvoj totiž vede k lepším pracovním výkonům jak řádových zaměstnanců, tak jejich manažerů. Vzhledem k tomu, že manažeři jsou hlavní silou, která stojí za úspěchem či naopak neúspěchem při jakékoliv rozsáhlé změně v organizaci, vyplatí se do nich investovat. Znalost chování manažerů je zásadní především pro větší společnosti.


Máte platformu pro employe experience?


V případě, že ve vaší organizaci používáte Microsoft 365 a vyspělý HR systém, jakými jsou například SAP SuccessFactors nebo Workday, může být splnění zadaného úkolu pro Vás a Vaše kolegy hračka.


Microsoft 365 nabízí službu Viva Insights, ve které máte jako HR manažer přístup k detailně zpracovaným analýzám. Stačí je umět efektivně využít v praxi. Pojďme se podívat na to jak konkrétně!


Co čekat od Microsoft Viva?


Na domovské stránce Viva Insights vyberete výstup „Develop Effective Managers“, následně kliknete na „Promote coaching and development“, kde ihned uvidíte analýzu vztahů mezi manažery a zaměstnanci. Kromě jiného zde například zjistíte, že více než 60 % zaměstnanců vaší společnosti absolvuje méně než 15 minut individuálního času se svým manažerem za měsíc. Toto zjištění Vám ihned naznačí, jaké další možnosti koučování jsou pro jejich rozvoj potřebné.


Tím ale výhody Viva Insights nekončí. Můžete totiž přejít do sekce „Take action“, kde vyberete „See your insights“, a následně se Vám zobrazí další kroky, které mohou mít vliv na realizaci změny ve vaší organizaci.


Lze zde například získat doporučení ke zvýšení frekvence koučování. Kromě toho se můžete zaměřit také na skupiny, které jsou nejvíce zasaženy nedostatkem koučování a které tím pádem budou mít z něj největší prospěch. Tímto způsobem tak získáte kvantitativní doporučení, které týmy mají největší prostor pro své zlepšení.


Obrázek: Ukázka dashboardu Viva Insights s doporučeními


Vztahy mezi manažery a zaměstnanci v datech


Navíc ani to není všechno, co může Viva nabídnout. V průzkumu vztahů mezi manažery a zaměstnanci lze dále pokračovat na „Explore the stats“, kde uvedené statistické údaje poskytují rychlý a zároveň velmi detailní pohled na různé metriky. Ty mohou být seskupené do skupin či zobrazené například podle času.


Zatímco domovská stránka Viva Insights zobrazuje přehledy na vyšší rozhodovací úrovni z pohledu celkové výkonnosti organizace, tak stránka „Explore the stats“ pokrývá v reportech již širší škálu jednotlivých metrik.



Obrázek: Ukázka detailních analytických postřehů z Viva Insights



ZPĚT K ZADÁNÍ PRO HR MANAGERA


Nyní se vzpomeňme na zadání z úvodu pro Vás a Vaše kolegy: „Představte si, že vy jakožto HR manažer dostanete úkol, abyste se svým týmem zjistili, zda manažeři v celé vaší organizaci tráví dostatek času rozvojem zaměstnanců.


Nyní již víte, že Vám se splněním tohoto úkolu může pomoct Viva Insights.



57 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page