top of page

Odvážná cesta HR do světa AI

Vstup do světa umělé inteligence (AI) pro HR slibuje vzrušující nové možnosti, které by mohly zcela přetvořit způsob práce v náboru, hodnocení výkonu zaměstnanců, podpoře kariérního rozvoje nebo vzdělávání.


HLAVNÍ JE ZAČÍT


Ano, všechny nové možnosti je potřeba také porovnat s riziky, která se mohou ve firemní použití v HR objevit.


Nenechme se však při přípravě AI strategie pro HR zastavit riziky. Pojďte s námi na cestu poznání a odhalení a několik příkladů.


NEJPRVE PŘÍLEŽITOSTI PRO HR


Po přečtení mnoha odborných publikací a studia umělé inteligence v zahraničí dnes vidíme mnoho příležitostí právě pro HR, pojďme se podívat pro inspiraci na několik z nich.


Několik příležitostí pro HR:


1. Revoluční nábor: V této oblasti se AI využívá intenzivně dnes. AI umožní identifikovat skryté talenty a najít ty nejvhodnější kandidáty s unikátními dovednostmi.


2. Tvorba „Super týmů“: AI jako průvodce pro vytváření týmů vás provede labyrintem zaměstnaneckých dovedností a preference a spojí ty pravé hvězdy.


3. Zastavit staré metody hodnocení: Hlavní role hodnocení výkonu se mění! AI přináší objektivní a spravedlivé hodnocení založené na datech, ne na náhodném pocitu.


4. Navigace kariérou: AI jako váš osobní navigátor na kariérní dálnici! Odhalí skryté dovednosti a navrhne individuální rozvojové trasy.


5. Rozmanité pracoviště a inkluze: Budujeme lepší svět! AI pomáhá podpořit diverzitu a inkluzi na pracovišti tím, že identifikuje kandidáty z různých skupin.


6. Automatizace HR: Přestaňte plýtvat časem s administrativními úkoly! Díky AI získáváte prostor pro strategické rozhodování. Například nastavení cílů podle firemní strategie pro celou organizaci nebudete připravovat týden, ale zvládnete za hodinu.


7. Prozkoumání zaměstnaneckých dat: AI odhalí tajemství vašich zaměstnanců v oblasti wellbeingu, stylu manažerského vedení nebo příležitost pro lepší time management!


NA CO SI DÁT V HR POZOR


Zejména v oblasti HR je několik specifických rizik, které je nutné si pohlídat a přenést například na dodavatele samotných technologií.


Určitě nechcete z pozice HR znevýhodnit ženy jen díky tomu, že systém se vytrénoval na vzorku dat, kde byli převážně muži. Například při výběru IT specialistů si tímto můžete naběhnout, ani nevíte jak.


Podívejme se na několik rizik:


1. Biasová past: Může vás lehce nachytat! AI může zesílit stávající bias v datech a algoritmech, což může vést k nespravedlivým rozhodnutím.


2. Zachování soukromí: Buďte si jisti ochranou dat! Přístup k rozsáhlým datům o zaměstnancích může vyvolat obavy zaměstnanců ohledně soukromí.


3. Lidské rozhodování: Můžete se nečekaně stát závislí na AI? Může se Vám vytratit schopnost zohlednit lidský kontext a rozhodovat v souvislostech, které AI nemá.


4. Smršť chyb: AI je někdy jako živel, opatrně! Dělá chyby a pokud zapomenete na lidský dohled, tak může vést k selhání a nespolehlivosti.


5. Závoj nejasnosti: Opatrně, nemusíte výsledek zdůvodnit! Složité algoritmy mohou snížit transparentnost rozhodovacího procesu a proti případné stížnosti zaměstnanců se nebudete schopni obhájit.


6. Zanedbaní lidská Interakce: Přílišná automatizace může snížit možnost interakce mezi zaměstnanci a HR oddělením.


7. Neznalost a nedostatečné školení: AI je záhadný svět, opatrně! Nedostatečné porozumění AI může vést k chybám a špatnému použití.


PŘÍKLADY PRO LEPŠÍ ORIENTACI


Pro lepší orientaci a představu jaké komerční technologie s AI se dnes v HR využívají:


Eightfold AI: Eightfold AI se zaměřuje na nábor, hodnocení výkonu a kariérní rozvoj s důrazem na rozmanitost a inkluzi.


Gloat: Gloat je AI platforma zaměřená na rozvoj kariéry a zvýšení angažovanosti zaměstnanců. S využitím pokročilých algoritmů a strojového učení pomáhá Gloat identifikovat skryté dovednosti zaměstnanců a navrhuje personalizované kariérní cesty.


KnackApp: Používá AI k Použijte AI k identifikaci super talentů během minut. Identifikuje lidi, kteří mají takový talent „X-factor“, který dá vaší firmě výhodu.


ZAČNĚTE TŘEMI KROKY


Nenecháme se při přípravě AI strategie pro HR ničím zastavit a začnemet správně od prvního kroku.


Pro úspěšné využívání AI v HR doporučujeme tyto tři první kroky:


1. Jasné cíle a AI strategie pro HR: Důkladně si promyslete, co chcete dosáhnout pomocí AI a jaké jsou vaše cíle.


2. Spolupráce s odborníky: Snažte se spolupracovat s odborníky na AI, kteří mají bohaté zkušenosti v oblasti HR a zaručují transparentnost a odstranění bias.


3. Školení zaměstnanců: Investujte do školení zaměstnanců, aby pochopili principy AI a byli připraveni na spolupráci s touto technologií a její využití.



… a ještě jedna věc …



ZMĚŘTE SI, JAK JSTE VE VAŠEM HR DALEKO S AI


Můžete si to zjisitit právě teď a zdarma zde:




Zapomeňte na nudné HR postupy a dejte AI šanci oživit vaši práci HR! Pamatujte však na rizika a dbejte na správné použití.


Váš úspěch s AI závisí na dobrém plánování, spolupráci s odborníky a využití této inovace k podpoře vašich zaměstnanců a růstu celé organizace.

125 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page