top of page

Microsoft Work Trend Index 2022: Statistiky hybridní práce a názory generací na práci v metaverse

Více lidí zvažuje, že svou práci opustí a nebo již teď odcházejí. Nové statistiky o stavu pracovní síly odhalují pohledy na současné myšlení zaměstnanců. Začíná od toho, kdy vůbec jít do kanceláře a pokračuje k otázce proč pracovat nebo zda "to vůbec stojí za to". A nebude už cesty zpět.



Co potřebujete vědět?

  • Společnost Microsoft zveřejnila svou zprávu Work Trend Index 2022.

  • Obsahuje přehled o tom, proč více zaměstnanců zvažuje změnu.

  • Odhaluje také, jak vnímají různé generace budoucnost metaverse.


Odchodovost poroste


Jedním z klíčových údajů z letošní zprávy je, že 43 % zaměstnanců pravděpodobně zváží odchod ze svých současných pracovních míst, což představuje další 2% nárůst od posledního průzkumu. Zatímco v roce 2020 skutečně opustilo svou práci 17% pracovníků, rok 2021 ukázal, že trend akceleroval.



Duševní zdraví je důležitější než plat


Duševní zdraví bylo dominantním důvodem, kdy 24% respondentů jej označilo za svůj jeden z hlavních důvodů k odchodu. Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem dosáhla také 24%.


Mezi další příčiny patřila rizika COVID-19 (21 %), nedostatečná důvěra ve vedení (21 %) a nedostatečná flexibilita z pohledu času nebo místa (21 %). Nenavýšení platu nebo nepovýšení bylo spíše na protipólu, pouze 19% lidí to uvedlo jako důvod k odchodu.


Průzkum společnosti Microsoft také zjistil, že 53% respondentů zvažovalo upřednostnit zdraví a duševní pohodu před svou prací, což je nárůst oproti tomu, co bylo před Covidem.


Manažeři někdy doslova "vyhání" zaměstnance


Alarmující jsou statistiky spojené s manažery. Například skutečnost, kdy 74 % je označuje za osoby, které nemají sílu provádět smysluplné změny pro své zaměstnance, a 54 % má pocit, že vedení "není v kontaktu" se zaměstnanci.


Metaverse a generace


Pokud jde o generační statistiky: 52 % generace Z a mileniálů zvažuje, že opustí svou práci a přeskočí k novému zaměstnavateli, což představuje 3% meziroční nárůst. 51% generace Z se domnívá, že v příštích dvou letech budou vykonávat pracovní činnosti v tzv. metaverse. 48% mileniálů předpovídá totéž, zatímco generace X plánuje z 37%. Teprve se uvidí, jak bude metaverse součástí pracovního prostředí.


Další statistiky tvrdí, že 52% zaměstnanců plánuje pracovat vzdáleně nebo hybridně. Došlo také k nárůstu práce po pracovní době, což znamená, že manažeři a lídři budou muset stanovit pevnější hranice, aby se flexibilní práce nestala prací nonstop 7x24.


Jak měřit chování zaměstnanců, riziko vyhoření nebo vliv manažerů na pracovní prostředí, to řešíme s podporou Microsoft Viva.



Zdroj: Microsoft Work Trend Index 2022 a Windows Central, 16. březen 2022

168 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page