top of page

Vánoční večírek



Vánoční večírek pořádá průměrně 70 % firem nejčastěji koncem prosince či začátkem ledna. Firmy totiž zjistily, že z organizačního i finančního hlediska je výhodnější nechat setkání zaměstnanců až po novém roce. Důvodů je hned několik. Před Vánoci vzniká velká poptávka po prostorách, což především pro velké firmy ve městech velmi zužuje výběr. Dalším důvodem jsou i finance, po novém roce se dá ušetřit na cateringu, barových mistrech a jiných doprovodných službách. Podle Ladislava Kučery, ředitele personálně poradenské společnosti HAYS, přestaly některé firmy kolem roku 2010 pořádat společné akce a byly roky, kdy se vánoční party nekonaly z ekonomických důvodů vůbec. Poslední dobou se však zájem o vánoční setkání opět roste.

Zkušenosti totiž ukazují, že na firemních vánočních večírcích vznikají dlouhodobé mezilidské vztahy, a to souvisí se zvýšením efektivity celého týmu. Navíc Vánoce jsou ideální chvílí na sbližování.

Přinášíme Vám proto dnes 10 tipů na úspěšný a originální vánoční večírek pro Vaše zaměstnance.

1. Téma

Kreativní koncept večírku by měl především odrážet firemní kulturu tak, aby vám pomohl vytvořit prostředí, ve kterém se budou Vaši zaměstnanci cítit dobře a uvolněně.

Ať už je vaše firemní kultura odvážná nebo naopak konzervativní, trvejte na řešení, které Vám přesně sedne. Nezáleží přitom na odvětví – pokud něčím žijete, může mít i účetní firma večírek na téma „Punk’s Not Dead“ s opravdovým tatérem.

Pokud vám téma dodává agentura, popište jí co nejpřesněji svoji představu, jaké by to mělo být a co od večírku očekáváte. Zároveň zmiňte, jaká témata jste měli v minulých letech a která měla nebo neměla úspěch a proč.

Ucelené téma dodá večírku „šťávu“ a propracované detaily jako jsou ubrousky, pozvánky a dekorace v tématu večírku zaručeně osloví všechny zaměstnance. Pokud hledáte inspiraci na originální témata pro Váš vánoční večírek, pár příkladů naleznete ZDE.

2. Zapojte CSR

CSR pozvedne večírek na jiný level! Proč nespojit příjemné s užitečným? Myslete při přípravě večírku na ostatní a zapojte do programu aktivitu, která má smysl a vytvoří tak opravdové Vánoce. Večírek s CSR prvkem namotivuje lidi k účasti a z firemního hlediska přispívá k budování jména, odlišuje společnost od konkurence a zlepšuje všeobecné povědomí o firmě. Jak na to? – Autentika ví jak na to! Ať už chcete podpořit pejsky z útulku, seniory, děti či jiné neziskové organizace, jsme tu pro Vás s originálními nápady na zapojení CSR aktivit do večírku.

3. Nezapomeňte na program

Vánoční večírky už dávno nejsou jen o konzumaci alkoholu a povídání si s kolegy. Zařaďte do programu týmovou aktivitu a uvidíte, že to Vaši zaměstnanci ocení.

Pokud preferují frontální program, bez vlastního zapojení, sáhněte po tanečním či uměleckém vystoupení, od akrobatů či baletek až po stand-up komiky, případně získejte zajímavého moderátora – může jím být i někdo z vašich řad, někdo z vaší agentury, profesionální herec anebo známá osobnost.

Pokud se naopak Vaši zaměstnanci rádi zapojí, zařaďte po vystoupení krátký taneční workshop. Vyrobte si módní doplněk do tématu večírku, vytvořte vlastní pralinky, pozvěte stylistku nebo vylaďte fotokoutek. Pokud jste hraví, zařaďte soutěžní aktivity za body a pak oceňte nejlepší tým. Kreativitě se meze nekladou!

4. WOW zážitek je základ

Netradiční moment, místo představení, aktivita, či dekorace zajistí onen tížený wow efekt, který zajistí to, že si Vaši zaměstnanci budou večírek ještě dlouho pamatovat. A to je přece to, co chcete! Na mysli máme adrenalinové představení, netradiční výzdobu, překvapení v podobě hudebního vystoupení oblíbené kapely, ohňové show či vystoupení celebrit. Zkrátka cokoliv, co Vaše zaměstnance nadchne.

5. Originální lokalita

Restaurace, bary a kluby už jsou pasé. Uspořádejte Váš večírek na originálním a netradičním místě – industriální prostory jsou teď velkým trendem, ale zajímavé může být i kino, divadla, lodě, planetárium, továrny, statky a další.

6. Zeptejte se, co by rádi

Není nic bolestivějšího než banda dospělých, kteří jsou nedobrovolně nuceni do aktivity. Uspořádejte před akcí hromadné hlasování a nechte zaměstnance rozhodnout, co chtějí sami dělat. Jen tak docílíte toho, že budou obě strany spokojené. Myslete na to, co by Vám bylo příjemné a nevolte nucené aktivity. Snažte se vždy vymyslet alternativy tak, aby se všichni zúčastnění cítili příjemně a užili si celý večer

7. Tombola jako klasika

Nejedná se sice o nic originálního, ale stále funguje. Tombolu lze udělat i zábavně a zapasovat tak, aby ladila s vaší firemní kulturou – o lístečky se může soutěžit a výhry nemusí být materiální. Věnovat můžete večeři s generálním ředitelem, úklid stolu od kolegyně, kávu s kolegu a další „maličkosti“, které potěší či pobaví.

8. Virtuální vánoční večírek

Proč by ne! V aktuální situaci nás možná přechod do virtuálna čeká a virtuální vánoční večírky tak mohou být jediným řešením, jak zachovat tradici vánočních večírků. Autentika má spoustu konceptů a nápadů na realizaci, takže Vám s tím pomůže. Napište si o více informací na info@autentika.cz

9. Láska prochází žaludkem

Catering je nedílnou součástí každého večírku, lze však pojmout i originálně. Ještě, než objednáte velkolepý bufet a otevřený bar až do rána, zvažte, co akcí sledujete.

Pokud sázíte na gastronomické zážitky, raději si nechte nabídnout současné trendy a nabídněte svým zaměstnancům třeba UV sweet bar nebo se naučte dělat sushi přímo od profesionálů.

10. Stanovte si budget

Ačkoliv byste svým zaměstnancům nejraději snesli modré z nebe, realita to bohužel ne vždy umožňuje. Je proto důležité mít svůj budget a vědět, do čeho investovat chcete a do čeho již ne. Pokud máte i přesto s rozpočtem velmi utáhnuté opasky, nezoufejte! Večírek se nemusí konat večer. Jedním z ověřených tipů je, že se zaměstnanci sejdou v prostorách společnosti, společně se občerství cukrovím, punčem a navzájem si vymění drobnosti koupené pod stromeček.

Pokud teprve hledáte inspiraci, ZDE pro Vás Autentika připravila menší ochutnávku na koncepty vánočních večírků. Pro více informací napište na info@autentika.cz

362 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page