top of page

O programu Rovnováha tělem i duší

Co je vlastně Rovnováha tělem i duší?

Přeložit slovo "wellbeing" do českého jazyka není tak úplně jednoduché a ačkoli je toto slovo hojně používané, běžný zaměstnanec ne vždy správně rozumí jeho významu. Vybrali jsme si proto čistě české pojmenování.



Mluvíte o uceleném konceptu firemního wellbeingu, co si pod tím představit?

Program sestává z několika fází.

V prvním kroku analyzujeme současný stav, abychom měli jasnou představu, na co se zaměřit. Připravili jsme stručný dotazník, který zmapuje celkovou náladu ve společnosti a ukáže nám směr, kde je potřeba zapracovat.

Na základě těchto dat přijdeme s aktivitami, které pomohou budovat lepší wellbeing všech zaměstnanců. Mohu jmenovat pár příkladů. Můžeme zapojit sportovní aktivity, webináře na různá témata od psychologických po volnočasové aktivity, různé výzvy a motivační soutěže. Vše může být integrováno do mobilní aplikace, kterou jsme vytvořili. Součástí této aplikace je i jakýsi firemní kalendář, ve kterém mohou být aktivity řazeny.

Posledním krokem může být realizace online virtuálního dne, jakési konference či celofiremního setkání, který zcela nahradí klasické firemní setkání.


Popis jednotlivých fází programu Rovnováha tělem i duší


Jak takový virtuální den probíhá?

Tuto akci jsme nazvali DobroDen a je samozřejmě možné ji realizovat i samostatně, či ve spojení s různými CSR aktivitami. Možností je opravdu hodně a omezení máme na druhou stranu málo.

Využíváme moderní aplikace, které se nyní, v sobě pandemie, velmi rychle vyvíjí. V rámci tohoto dne je možné se z pohodlí domova zúčastnit online přednášek s inspirativními hosty, webinářů na zvolená témata s našimi nejlepšími lektory, ale také například online cvičení či různých tvořivých workshopů. Ve virtuálním světe se mohou zaměstnanci pohybovat, je to tedy pro ně jakási hra.


Takto může vypadat virtuální prostředí pro DobroDen.

Jaký je přínos pro firmu?

Jakmile rovnováhu ve firmě posílíme, práce je pro lidi mnohem příjemnější. Pro zaměstnavatele se taková rovnováha odrazí ve vyšší efektivitě, a navíc významně klesají absence a fluktuace. Psychická pohoda je opravdu velice důležitá a je jedním z hlavních faktorů spokojených zaměstnanců.

V konečném důsledku wellbeingu iniciativu ve firemním prostředí dokážeme měřit a ověřit návratnost vložených prostředků také ve finančním vyjádření. Na vyhodnocení všech aktivit a poskytnutí zpětné vazby klademe velký důraz.


Vidíte nějaká rizika?

Velmi těžko se vybírají právě ty aktivity, které mají na celkovou rovnováhu těla i duše největší vliv. Firmy si často dávají práci s vytvářením aktivit, které sice baví několik nadšenců, ale v konečném důsledku nemají dopad právě na zmíněné plošné snížení absencí a snížení fluktuace. Proto jsme také zařadili v prvním kroku analytickou fázi, abychom se vyhnuli realizaci aktivit, které nejsou žádané a ve výsledku pak postrádají smysl.


Co můžou firmy udělat hned teď?

Můžete zkusit využít sedm oblastí, které podle klinických testů přispívají k lepší rovnováze. Aktivity pak jednoduše vybíráte podle oblasti, u kterých potřebujete dosáhnout změnu.

Navštivte stránku „Rovnováha tělem i duší“, nebo nám napište: info@conectio.eu



11 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page