top of page

Microsoft Work Trend Index 2022: Štatistiky hybridnej práce a názory generácií na prácu v metaverse

Viac ľudí zvažuje odchod z práce alebo už odišlo. Nové štatistiky o stave pracovnej sily odhaľujú súčasné zmýšľanie zamestnancov. Začína to tým, kedy vôbec ísť do kancelárie, a pokračuje otázkou, prečo pracovať alebo či "to vôbec stojí za to". A už nebude cesty späť.



Čo potrebujete vedieť?

  • Spoločnosť Microsoft zverejnila svoju správu Work Trend Index 2022.

  • Poskytuje prehľad o tom, prečo čoraz viac zamestnancov uvažuje o zmene.

  • Odhaľuje tiež, ako rôzne generácie vnímajú budúcnosť metaverse.


Miera predčasného ukončenia bude rásť


Jedným z kľúčových údajov tohtoročnej správy je, že 43 % zamestnancov pravdepodobne uvažuje o odchode zo svojho súčasného zamestnania, čo je o ďalšie 2 % viac ako v minulom prieskume. Zatiaľ čo v roku 2020 skutočne opustilo prácu 17 % pracovníkov, v roku 2021 tento trend akceleroval.



Duševné zdravie je dôležitejšie ako plat


Dominantným dôvodom bolo duševné zdravie, ktoré označilo 24 % respondentov za hlavný dôvod odchodu. Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom dosiahla 24 %.


Medzi ďalšie dôvody patrili riziká COVID-19 (21 %), nedostatok dôvery vo vedenie (21 %) a nedostatočná časová alebo miestna flexibilita (21 %). Nezvýšenie platu alebo nepovýšenie bolo skôr protipólom a len 19 % to uviedlo ako dôvod odchodu.


Z prieskumu spoločnosti Microsoft tiež vyplynulo, že 53 % respondentov uvažuje o uprednostnení zdravia a duševnej pohody pred svojou prácou, čo je viac ako pred Covidom.


Manažéri niekedy doslova "vyháňajú" zamestnancov


Štatistiky týkajúce sa manažérov sú alarmujúce. Napríklad skutočnosť, že 74 % opísalo, že nemajú žiadnu moc urobiť zmysluplné zmeny pre svojich zamestnancov, a 54 % má pocit, že vedenie "nie je v kontakte" so zamestnancami.


Metaverse a generácie


Pokiaľ ide o generačné štatistiky, 52 % príslušníkov generácie Z a mileniálov zvažuje odchod zo zamestnania a prechod k novému zamestnávateľovi, čo predstavuje medziročný nárast o 3 %. 51 % príslušníkov generácie Z verí, že v nasledujúcich dvoch rokoch budú vykonávať pracovné činnosti v tzv. metaverse. To isté plánuje 48 % mileniálov a 37 % príslušníkov generácie X. Zatiaľ nie je jasné, ako sa metaverse stane súčasťou pracovného prostredia.


Ďalšia štatistika tvrdí, že 52 % zamestnancov plánuje pracovať na diaľku alebo hybridne. Zvýšil sa aj podiel práce po pracovnom čase, čo znamená, že manažéri a vedúci pracovníci budú musieť stanoviť pevnejšie hranice, aby sa z flexibilnej práce nestala práca 24 hodín denne a 7 dní v týždni.


Ako merať správanie zamestnancov, riziko vyhorenia alebo vplyv manažérov na pracovné prostredie, to je to, čo riešime s podporou Microsoft Viva.



Zdroj: Microsoft Work Trend Index 2022 a Windows Central, 16. Marec 2022

0 zobrazení
bottom of page