top of page

People & Culture Barometer: hodnocení celostátní kvality práce HR v roce 2021

Zlepšujeme úroveň práce HR v České republice, udržitelnost a celkovou konkurenceschopnost.

Dne 11. listopadu 2021 se v rámci Konference Grow your HR Impact uskutečnilo vyhlášení celostátního hodnocení kvality práce HR. Vyhodnocení umožnil nástroj People & Culture Barometer, který detailně analyzoval a vyhodnocoval kondici HR procesů a firemní kultury a to od náboru až po odchod zaměstnanců.


Kdo byl vyhodnocen jako nejlepší?


Nejvyšší kvalitu práce HR a nejvyšší skóre People & Culture Barometeru dosáhly společnosti GasNet, NTT a Amrest Coffee.


Nejvyššího výsledek dosáhla společnost GasNet a to 82 bodů ze 100 možných. To je o plných 33 bodů výše, než počet 49. Právě číslo 49 představuje střední výsledek v České republice (tzv. medián– neboli polovina firem dosahuje hodnoty nižší a polovina vyšší).


V čem jsou zajímavé celkové výsledky za Českou republiku?


Překvapující jsou výrazně odlišné výsledky jednotlivých společností. Některé společnosti jsou připraveny na změny práce v budoucnosti, některé naopak odhalily velkou příležitost ke zlepšení.


Jaké oblasti HR jsou celkově na nejvyšší úrovni?


Při porovnání jednotlivých procesů se nejsilnější oblastí stal „Nábor zaměstnanců“ s hodnotou 59 z maxima 100 bodů a „Řízení výkonu zaměstnanců“ s hodnotou 55 z maxima 100 bodů. Většina společností má právě tyto oblasti nejlépe zvládnuté a soustředí se na nábor, měření a řízení výkonu. Často toto byla priorita pro přežití změn v době covidu.


Který HR proces se zanedbává?


„Kariérní růst a nástupnictví“ zůstaly na posledním místě s hodnotou 35 z maxima 100 bodů. Sem se tedy na českém trhu obecně věnuje nejméně energie a pozornost.


Co dál?


Čeká nás nesmírně náročný rok 2022 a vysoké výsledky těch nejlepších společností potvrdily, že v oblasti lidí a firemní kultury dosahují vysokých standardů a na příští rok jsou tak připraveny lépe, než je v České republice dnes obvyklé.


Chceme zlepšovat úroveň HR v České republice, udržitelnost a celkovou konkurenceschopnost.



O nástroji People & Culture Barometer


People & Culture Barometer je objektivní a profesionální vyhodnocení hlavních procesů v oblasti vedení lidí a firemní kultury. Nástroj detailně analyzuje a vyhodnotí kondici HR procesů a firemní kultury od náboru po odchod zaměstnanců. Organizace získává přehled o svých silných stránkách, a navíc příležitostech pro vyšší kvalitu a hodnotu HR pro byznys.


Nástroj People & Culture Barometer a závěrečnou zprávu zpracovává společnost Conectio Group s.r.o., která je zároveň výlučným vlastníkem tohoto nástroje. Analytické nástroje na zpracování výsledků poskytuje společnost DataBrothers s.r.o..





309 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page