top of page

Teambuilding

Teambuilding, neboli budování týmu, jak název napovídá, je všeobecný výraz různých aktivit, které se využívají ke zlepšení společenských vztahů ve firmě a vymezují role v rámci týmu. Společnosti po celém světě používají nejrůznější techniky a strategie, které mají pomoct zaměstnancům i manažerům s řešením společných problémů, posilováním osobní i týmové kreativity a tím dosažení společného cíle. Nedávno provedený výzkum prokázal, že teambuilding má významný pozitivní dopad nejen na týmy, kterým dělá problém společná spolupráce, ale zlepšuje i celkové prostředí firem. Některé studie poukázaly i na fakt, že společnosti, které pravidelně investují do teambuildingů mají až 2,5 x větší příjmy než společnosti, které tak nečiní (Brady, 2020). A co víc, zaměstnanci s vysokou úrovní možnosti zapojení do teambuildingových aktivit mají o 87 % nižší pravděpodobnost, že opustí firmu než zaměstnanci s nízkou úrovní zapojení (Šafránková, 2011).


Z výzkumů také vyplývá, že nějakou formu teambuildingové aktivity pro své zaměstnance pravidelně pořádá 71 % firem. 85 % zaměstnanců považuje teambuilding za velký přínos pro chod firmy. Až 82 % zaměstnanců mezi dalšími pozitivy uvádí zlepšení vztahů na pracovišti a celkové spolupráce týmu, zlepšení důvěry mezi jednotlivci a zvýšení loajality k firmě (Šafránková, 2011). Výzkum ukázal, že přátelské vztahy na pracovišti mohou zvýšit úroveň angažovanosti zaměstnance až o 50 % (Inveiss, 2016). Další důvody, proč se teambuilding řadí mezi nejdůležitější investice firem se můžete dočíst ZDE.


Na teambuilding je tedy potřeba důkladně se připravit. Víme, jak na to! Když oznámíte v práci svým zaměstnancům, že se chystá teambuilding, můžete čekat různé reakce a očekávání. Přinášíme Vám pár tipů, jak uspořádat teambuilding, který bude bavit všechny zúčastněné:

1. Vhodná lokalita

Základním stavebním kamenem úspěšného teambuildingu je výběr vhodné lokality s ohledem na typ teambuildingu a zvolené aktivity. Průzkumy dokazují, že až 50 % pozitivních změn v komunikačních vzorcích zaměstnanců může být připisováno sociálním interakcím mimo pracoviště (OfficeVibe, 2017). Ideálně by se mělo jednat o neutrální prostředí. Vycestování za město pomůže zapomenout na pracovní starosti a Vaši zaměstnanci si tak mohou více odpočinout a užít si teambuilding.

Pokud máte mezi zaměstnanci dobrodružné jedince, nebojte se zvolit něco netradičního – spaní v sudech, pod širým nebem nebo ve stanech může být skvělý start! Pokud hledáte inspiraci na vhodné lokality, můžete se podívat například SEM.

2. Nebojte se zahraničí



Teambuilding v zahraničí má mnoho nesporných benefitů. Zaměstnanci mají možnost vystoupit z každodenního stereotypu a opravdu „vypnout“. Zároveň cizí prostředí přirozeně stmeluje kolektiv a udržuje ve skupinách týmového ducha. Pokud se bojíte finanční náročnosti zahraničních teambuildingů, již nemusíte. I teambuilding v jiné zemi může být cenově dostupný a přináší s sebou i mnoho benefitů, které Vám tuzemské teambuildingy nabídnout nemohou, jako je poznávání jiné kultury či nových míst a netradičních zážitků.

3. Zaměření na zaměstnance je klíčové



Nevybírejte teambuilding jako „z katalogu“, ale zaměřte se na své zaměstnance a na to, co by se mohlo líbit právě jim a co by je mohlo bavit. Vždy záleží na celkovém naladění týmu, věku, a dokonce i pohlaví. Pokud se jedná spíše i sportovní typy, připravte pro ně například olympiádu (vždy ale zvažte i fyzické možnosti zaměstnanců). Pokud tíhnou spíše ke kultuře, určitě je nadchnete filmovým večerem, předáváním cen Oscarů, návštěvou kina/divadla nebo jinou podobně laděnou aktivitou. Zkrátka a dobře, vžijte se do svých zaměstnanců a zamyslete se nad tím, co by je nadchlo.

4. Flexibilita zvyšuje účast



Nezapomínejte, že se nikdy nemůžete zavděčit všem, zvláště pokud pořádáte velkokapacitní teambuilding. Myslete proto na všechny své zaměstnance, jejich psychickou pohodu a mějte v záloze také „plán B“. Tím myslíme i jiné aktivity na výběr, aby měli možnost se rozhodnout, jak budou svůj teambuilding trávit. Nucené skupinové aktivity jsou už pasé a týmy spíše demotivují. Ačkoliv se může zdát, že možnost výběru postrádá kýžený efekt „týmové spolupráce“, není tomu tak. Brian Scudamore, ředitel O2E Brands, sám tvrdí, že je lepší utužovat vztahy v menších skupinkách než demotivovat zaměstnance při jedné společné aktivitě. Není nic útrpnějšího než řídit skupině dospělých volný čas (Forbes, 2017).

5. CSR prvky jako skvělé oživení teambuildingu



Až 33 % zaměstnanců nevěří, že základní hodnoty firmy, ve které jsou zaměstnáni, jsou v souladu s jejich osobními hodnotami. CSR aktivita neboli společenská odpovědnost firem, znamená zapojení firmy do jakékoliv prospěšné činnosti. Kromě zvýšení produktivity práce, motivace a loajality zaměstnanců vedou CSR akce k dlouhodobě udržitelné konkurenční výhodě a zvýšení povědomí o Vaší firmě. Je třeba dbát na organizaci akcí, které mají opravdu smysl. Jsou také ideální příležitostí, jak představit aktivity Vaší firmy médiím a odborné i laické veřejnosti.

6. Nezapomeňte na dokumentaci



Je důležité fotit a natáčet, aby ty nejlepší zážitky byly zpečetěné a uschované. A to i v hmatatelné podobě, nejen v hlavě. Fotky i videa pak můžete pouštět na dalších firemních akcích nebo využít i jako interní materiál (fotografie mohou být použity například pro různé firemní kampaně, nebo na koláž, která pak může být vystavená na recepci)

7. WOW zážitek je důležitý



Event management je o předávání emocí. Pakliže si lidé určité sdělení či vizi spojí s pozitivní vzpomínkou nebo dokonce wow efektem, zafungují na úplně jiné úrovni a zaměstnanci na takové teambuildingy ještě dlouho vzpomínají. Jinak samozřejmě působí strohý informativní email pro zaměstnance a jinak konference, na které zpívá Sting. Kýženého wow efektu lze pochopitelně dosáhnout i mnohem levnějšími prostředky než angažováním hvězd světového showbyznysu. Trendem je především využívání moderních technologií a hitem poslední doby jsou tzv. kreativní levné eventy. Ty sází na originalitu nápadů, které přesně korespondují s cílem události. Může se jednat o originální místo, zajímavé vystoupení, adrenalinový zážitek či jiné aktivity. S výběrem a zajištěním zážitků se můžete obrátit na agenturu Autentika, která už má pár teambuildingů a WOW zážitků za sebou.

8. Přidejte příběh a ucelené téma



Tematicky ucelené teambuildingy byly a jsou vždy úspěšnější než náhodná party bez cíle. Do příběhu, který se nese v jednom tématu, se zapojí více zaměstnanců a zároveň je bude více bavit a namotivuje k pokračování. Zvolte téma opět dle preferencí Vašich zaměstnanců – filmový hrdinové, Treasure hunt, Rebelové, Sněženky a Machři nebo Ztraceni.

Kreativitě se meze nekladou!

9. Nebojte se vystoupit ze stereotypu



Snažte se teambuildingy neopakovat a vymyslet vždy něco nového. Pestrost přináší výsledky. Nejen, že zaměstnance potěšíte novými zážitky, ale také zvednete účast na teambuildingu a namotivujete je k další spolupráci.

10. Zaměřte se na cíl teambuildingu



Alfou a omegou efektivního teambuildingu je definování vlastního cíle. To však často není tak zjevné, jak se na první pohled zdá. Co je cílem, čeho chcete dosáhnout? Co má primárně zlepšit? Teprve po zodpovězení těchto otázek lze hledat úspěšné prostředky pro naplnění cílů. I když je většinou hlavním účelem stmelit tým, ne vždy to musí být cílem primárním. Můžete se také zaměřit a zlepšovat společnou komunikaci a vzájemnou spolupráci, naučit se lépe řešit krizové situace nebo schopnosti vést lidi. Ideálním scénářem je dlouhodobé plánování a sladění teambuildingu s firemní strategií, nikoliv braní teambuildingů jako součást krizového managementu v případech, kdy odchází klienti a klesá morálka zaměstnanců. Nedomyšlený koncept se totiž může odrazit i na výsledném efektu. Je proto lepší se obrátit na specialisty a nenechávat organizovat akci pro 300 osob asistentkou, která nemá dostatečnou kapacitu a možnosti zajistit vše potřebné.

Celkové zapojení zaměstnance do chodu firmy neboli jeho angažovanost, je nesmírně důležité. Věděli jste například, že 89 % zaměstnavatelů si myslí, že jejich zaměstnanci odcházejí kvůli vidině lepších peněz, ale pouze 12 % zaměstnanců kvůli tomuto důvodu skutečně mění práci?

Toto je opravdu důležitá informace. Lidé dnes již nepracují pouze pro výplatu. V kanceláři trávíme tolik času, že je důležité cítit nadšení z práce. Špatné pracovní prostředí nevyrovná sebevětší plat, a proto je důležité zajistit, aby se Vaši zaměstnanci do práce každé ráno těšili.

Forbes nedávno zveřejnil článek popisující, jak ohromné společnosti jako Uber, Facebook a Salesforce využívají teambuilding ve svůj prospěch. Jedna z nejzajímavějších částí článku pocházela z citace expertky na budování týmu Jenny Gottstein, která říká: „Zajímavé je, že vidíme, jak společnosti používají svou silnou firemní kulturu jako nástroj pro nábor nejlepších a nejjasnějších talentů. Když se uchazeči o zaměstnání ucházejí o pracovní pozici, hodnotí nejen svůj budoucí plat a výhody, ale také to, zda se ztotožňují s pracovním prostředím firmy. V důsledku tohoto posunu kultury se teambuilding používá jako marketingový a náborový nástroj. Často budeme vyrábět hry pro potenciální zaměstnance nebo stážisty velkých společností jako způsob, jak předvést výhody pracovního prostředí právě naší společnosti.

Harvardský obchodní přehled přišel také na to, že 35 % výkyvů ve výkonnosti týmu je přímo úměrné počtu osobních kontaktů mezi členy týmu. V důsledku toho je teambuilding jedním z nejlepších způsobů, jak usnadnit komunikaci mezi zaměstnanci, což může přímo ovlivnit úspěch vašeho týmu a společnosti.

Stručně řečeno, činnosti v oblasti teambuildingů jsou pro všechny výhodné. Pro Vaši společnost přináší neuvěřitelné výhody, Vaši zaměstnanci se cítí oceněni, těší se osvěžujícímu zážitku mimo pracoviště, jsou si navzájem blíž a jejich úroveň zapojení se zvyšuje, což zvyšuje efektivitu pracoviště a přináší další benefity Vaší společnosti.

Pokud plánujete akci pro svůj tým či firmu a stále váháte s tématem teambuildingu, připravili jsme si pro Vás také tři typy na koncepty, v jejichž duchu by se mohl nést právě Váš teambuilding.


Koncept č.1


Koncept č.2



Koncept č.3


Další tipy a nápady nejen na teambuilding si můžete přečíst ZDE.

Odkazy zdrojů:

Brady, D. (2020) The positive impact of the teambuilding. https://www.totalteambuilding.com.au/the-positive-impact-of-team-building/

Coufalová, M. (2014) Teambuilding jako firemní nástroj. https://www.vyplnto.cz/realizovane-pruzkumy/teambuilding2014/

Forbes (2017) Umělé sdružování nebo boření ledů oficiality. Je team building žádoucí? https://www.forbes.cz/umele-sdruzovani-nebo-boreni-ledu-oficiality-je-team-building-zadouci/

Inveiss, N. (2016) How to Boost Productivity with Team Building Events. https://desktime.com/blog/team-building-events-that-work/

Klein, C., DiazGranados, D., Salas, E., Le, H., Burke, C. S., Lyons, R., & Goodwin, G. F. (2009). Does Team Building Work? Small Group Research, 40(2), 181–222. https://doi.org/10.1177/1046496408328821

OfficeVibe (2017) 10 shocking statistics about disengaged employees. https://officevibe.com/blog/disengaged-employees-infographic

Pivoňková, K. (2010) Teambuilding a jeho využití v komerční praxi. https://www.vyplnto.cz/realizovane-pruzkumy/teambulding-a-jeho-vyuziti-v-komercni-praxi/

Šafránková, L. (2011) Teambuilding: Stres či motivace? https://www.vyplnto.cz/realizovane-pruzkumy/teambuilding-stres-ci-motiva/

421 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page