top of page

Aktivity podporující důvěru a podporování vztahů

Objednali byste si zboží z e-shopu, který má špatné recenze a kterému nedůvěřujete? Začali byste pracovat pro společnost s podivnou minulostí?


Většina z vás nejspíš ne.


A proč?


Protože těmto subjektům na základě své intuice či faktů nedůvěřujete.

Z jednoduchého úvodního příkladu vyplývá, jak je důvěra důležitá při navazování a následném budování vztahů. Na důvěře jsou založeny nejen mezilidské vztahy, ale také vztahy obchodní, schopnost a umění přesvědčit druhé, prosadit svůj názor a efektivně komunikovat. A všechny tyto aspekty se samozřejmě nejvíce promítají na pracovišti, kde se tyto elementy prolínají a důvěra mezi kolegy, zákazníky a partnery je jedním ze základních pilířů úspěchu a pozitivní firemní kultury.


Někdy je budování důvěry a vztahu jednoduchým procesem, ale někdy, zvlášť pokud vztah nějakým způsobem utrpěl nebo z jedné strany panují antipatie či předsudky, může vyžadovat určitou aktivitu.

Pojďme se podívat, jakým způsobem je možné budovat kvalitní vztahy a důvěru. Připravili jsme pro vás sedmero tipů, které vám mohou pomoci zlepšit vztahy.



Na úvod – stanovte si priority

Ideálně bychom chtěli mít dobré vztahy úplně se všemi, ale jak už to chodí, člověk se nezavděčí všem, a proto je dobré si nejprve stanovit, do kterých vztahů se vyplatí investovat více energie než do jiných.


Pokud se budeme pohybovat v pracovní sféře, jsou tady dvě důležité skupiny, na které se zaměřit:


- nejbližší kolegové a nadřízení, se kterým pracujete na stejných projektech a kteří mají zásadní vliv na vaše působení ve firmě.

- klienti a zákazníci, u kterých je potřeba vybudovat si důvěru, aby věděli, že i pokud něco nepůjde přesně podle plánu, může spolehnout, že uděláte první poslední, abyste mu pomohli a minimalizovali případné škody.

Teď, když máte jasno, na kterých vztazích chcete opravdu pracovat, je na čase se do toho pustit.

1. Věnujte budování vztahů čas a buďte proaktivní

… ale přiměřeně, přiměřeně!



Uvědomte si, že dobré vztahy se nevytvoří sami od sebe a musíte se o ně přičinit, proto jim věnujte čas a aktivitu. Nebojte se a buďte to právě vy, kdo udělá první krok. V dnešním světě sociálních sítí můžete projevit svůj zájem jak na soukromých, tak pracovních sociálních sítích. Pokud jste spíše introvertní typ nebo máte problémy s navazováním komunikace, zkuste na této své stránce také zapracovat. V případě proaktivního přístupu však musíte také respektovat čas a soukromí ostatních.


Příklady:

· Pozvěte kolegu či klienta na kávu či neformální oběd, kde nemusíte probírat jen pracovní věci, ale dozvědět se i osobní informace. Samozřejmě v rámci společenských konvencí, nebuďte zvídaví až moc.

· Oceňte na sociálních sítích například nějakou schopnost nebo projevte pozitivní reakci na příspěvek.


2. Oceňujte, chvalte a motivujte

… ale nebuďte Hujeři!



Neváhejte ocenit, pochválit a motivovat lidi ve svém okolí a nezáleží na tom, jestli je to váš kolega, nadřízený nebo podřízený. Toto gesto jednak přispěje ke spokojenosti toho, koho oceňujete a za druhé to může být skvělý způsob, jak navázat řeč. Jako u mnoha situací, i zde platí: všeho s mírou. V žádném případě nebuďte vtíraví a nevychvalujte za každou cenu (zvlášť v případě nadřízeného by to mohlo působit velice negativně a u kolegů byste si mohli vysloužit špatnou reputaci).


Příklady:

· Viděli jste kolegovu prezentaci nebo jste slyšeli o obchodě, který se mu povedl uzavřít a potkáte se v kuchyňce, nebo ve výtahu – neváhejte jej/ji oslovit a pogratulovat k úspěchu. Doplňte konverzaci ještě pár otázkami na dané téma, aby byl vidět váš zájem o něj/ni a jeho/její práci či osobu.

· Váš kolega se trápí s přípravou prezentace a zasekl se na mrtvém bodě. Zkuste jej povzbudit, ukázat mu, že to, co vytvořil až do této chvíle je skvělé a že je ve své práci dobrý a případně zkuste přijít s nápadem, jak by mohl pokračovat. Pokud ani to nepomůže, vezměte jej na kafe – krátký odpočinek může také pomoci k novým myšlenkám!


3. Buďte otevření a přímí

… aneb nebuďte pavlačovou drbnou!


Šířením klepů a pomluvami si ničí důvěru nezískáte! Toto mějte na paměti a pokud budete mít s někým problém nebo nebudete sdílet stejný názor, neříkejte to za jeho zády, ale vyřiďte si to s dotyčným osobně a ideálně z očí do očí. Samozřejmě zde platí, že komunikace by měla být konstruktivní, bez nadměrných emocí a se snahou dosáhnout vzájemného konsenzu. Pokud jste tedy více temperamentní, zkuste se na diskusi předem připravit – sepsat si, co danému člověku chcete říct, co vám vadí, ukázat mu svůj pohled na věc a zkuste si představit různé scénáře jeho možných reakcí a jak byste na ně zareagovali vy. Pomůže vám to být připraveni, aby pak ze snahy něco vyřešit nebyl jen větší konflikt.


Příklady:

· Pracujete s kolegou na projektu a on dlouhodobě neplní zadané úkoly včas, kvůli čemuž jste ve skluzu a práci pak doděláváte vy, případně další kolegové, abyste vše odevzdali v požadovaném termínu. Sedněte si společně v klidu, zeptejte se, jestli je nějaký důvod, proč nestíhá zadané úkoly, nebo jestli nemá nějaký problém, se kterým byste mohli pomoct. Snažte se mu vysvětlit, že se jedná a týmovou práci, a že je potřeba, aby v rámci týmu fungoval dle dohodnutých pravidel.

· Vnímáte, že se vám kolega vyhýbá, že na vás reaguje jinak (negativně) než na jiné kolegy. Nejste si vědom ničeho, co byste ve vztahu k němu dělal špatně, proto se jej v klidu a soukromí zeptejte, co je motivací jeho jednání a jestli se náhodou nestalo něco, čím byste mu nějakým způsobem ublížili nebo se ho dotkli, aniž byste si toho byli vědomi.


4. Dávejte konstruktivní zpětnou vazbu

… ve správný čas na správnou věc!




Kritizovat je snadné a dokáže to každý. Co je ale těžší, je dát zpětnou vazbu, která bude protějšku k užitku a posune ho v jeho pracovní kariéře nebo pomůže zlepšit nějakou schopnost. Zkuste proto vyjádřit objektivní názor na práci svého kolegy, přičemž nezapomeňte zmínit pozitivní i negativní stránky, aby ze zpětné vazby nebyla čistá kritika. Zkuste také debatu více rozvést, aby si kolega na některé věci, které vás třeba ani nenapadly, přišel sám. V ideálním případě se vám to vrátí a dostanete v budoucnu také zpětnou vazbu, která vám bude nějakým způsobem k užitku. Vyvarujte se ovšem vyjadřovat se v situacích, kdy nejste tou pravou osobou, která by měla vyjadřovat svůj názor!


Příklady:

· Kolega, jenž má stejnou specializaci jako vy, měl důležitou prezentaci, kterou jste viděli i vy.

Prezentace dopadla dobře, ale vás napadlo ještě několik věcí, které mohl přidat, nebo udělat, aby prezentace byla ještě lepší. Po prezentaci za vámi kolega přijde a ptá se, co si o tom myslíte. Zdůrazněte, že podal skvělý výkon a že z vašeho úhlu pohledu by mohl ještě přidat pár drobností, a navrhněte, že si můžete sednout a vše podrobněji probrat. Určitě vaši objektivitu ocení.

· Jste na týmové schůzce, při které se řeší problémy a nezdary určitého projektu, avšak vy se tohoto projektu neúčastníte. V tomto případě raději mlčte a nevyjadřujte svůj názor na žádného z kolegů zainteresovaného v daném projektu, mohli byste tím někoho jen poškodit.


5. Naslouchejte

… nejen ušima, ale hlavně svým vědomím!



Aktivní a přítomné naslouchání je jednou z opravdu náročných disciplín. Nevěříte? Uvědomte si, jak často opravdu posloucháte, co vám protějšek říká, aniž byste u toho přemýšleli nad tím, jak zareagujete nebo případně na to, v kolik máte vyzvednout děti nebo kde máte další schůzku.


Zkuste poslouchat opravdu aktivně – soustřeďte se na jen na obsah sdělení, nevytvářejte si při tom žádné konstrukty, scénáře, odpovědi, otázky. Poté, co člověk domluví, zkuste nahlas shrnout, co vám právě řekl a teprve na základě shrnutí přemýšlejte, na co se zeptat nebo jak reagovat.


Příklady:

· Jste manažerem a máte pravidelnou schůzku s jedním ze svých podřízených, který si neustále na něco stěžuje. Většinou si jeho stížnosti jen vyslechnete, a protože to bývají věci, se kterými stejně nic nemůžete udělat, posloucháte jen na půl ucha a zareagujete nějakou tradiční uklidňovací frází. Zkuste ale opravdu naslouchat, až domluví shrnout, co vlastně říkal, abyste si byli jisti, že mu rozumíte a možná vás překvapí, že opravdu přijdete na nějaký problém nebo alespoň pochopíte jeho stanovisko.

· Zkuste využít vědomého naslouchání při řešení konfliktů. Oprostěte se od emocí a zkuste jen naslouchat, shrnout si, co jste právě vyslechli a pak na to teprve reagujte. Můžete tím předejít zbytečným scénám, výlevům a lépe pochopíte názor druhé strany.


6. Přijměte zodpovědnost

… aby vaše sliby nebyly chyby!



Pokud něco řeknete, nebo slíbíte, přeberte za svá slova plnou zodpovědnost – vše, co slíbíte, splňte, všeho, co řeknete, se držte. Proto si dobře rozmyslete, co řeknete nebo slíbíte. Pokud nebudete dodržovat sliby nebo budete měnit svá stanoviska, nebudete působit důvěryhodně a jak jsme uvedli v úvodu, důvěra je základem dobrých vztahů. Samozřejmě, že se může stát, že jsou situace, kdy své slovo dodržet nemůžete, i když jste to slíbili. V tom případě dejte dotyčnému včas vědět a ideálně přijďte s návrhem jiného řešení. Pokud zrovna nemáte dobrý den, snažte se vážit slova a neobořovat se na kolegy, kteří za vaše problémy nemohou.


Příklad:

· Slíbili jste novému kolegovi, že mu ukážete nějaké tipy, jak efektivněji pracovat s programem, který vaše firma používá. Samozřejmě máte stále hodně práce a na nějaké extra úkoly nemáte čas. Zkuste si však vyhradit kratší časové úseky a věnovat se kolegovi průběžně, protože jste mu to slíbili. Uvidíte, že vaši snahu ocení, bude vám důvěřovat a vytvoří se tak základ dobrého vztahu.

· Už dlouho se s kolegy domlouváte, že si půjdete někam sednout, ale nikdo se nemá k organizaci, tak se do toho pustíte vy a zorganizujete večerní posezení celého týmu. V den, kdy se má sešlost konat, vám ale volá kamarád(ka), že se rozešla s partnerem a potřebuje společnost. Nechcete nechat na holičkách ani kolegy, ani kamaráda/ku, zkuste si proto zorganizovat program tak, abyste si alespoň na chvíli poseděli s kolegy a pak šli utěšovat nešťastnou kamarádku/kamaráda a případně navrhněte kolegům, že si posezení zopakujete. Jistě váš proaktivní přístup ocení.


7. Respektujte ostatní a mějte otevřenou mysl

…. aneb nesuď knihu podle obalu!



Každý člověk je jedinečný a má svůj vlastní názor. Tuto skutečnost je potřeba brát v potaz při jakékoliv interakci s jinými lidmi. Nevytvářejte si proto dopředu v mysli žádné konstrukty, předsudky, neodmítejte primárně cizí názor nebo nápad, pokud není v naprostém souladu s vaším. Snažte se otevřeně naslouchat, pochopit názory druhých a založit svůj rozhodovací proces na těchto faktorech. Uvidíte, že vám to pomůže rozšířit si obzory a akceptovat lidi ve svém okolí včetně jejich jedinečných názorů.


Příklady:

· Máte kolegu, s nímž se v pracovní oblasti většinou neshodnete na názorech. Při týmové poradě přichází s novým nápadem a vy máte tendence už v okamžiku, kdy začne mluvit zaujmout odmítavý postoj. Zkuste to ale jinak! Aktivně naslouchejte, nemějte předsudky a hodnoťte jeho názor zcela objektivně. Možná uvidíte, že ne všechny myšlenky jsou špatné, určitě nemusíte souhlasit na 100 % se vším, ale zkuste být otevřeni jeho názorům – může to být přínosem i pro vás a rozhodně to přispěje k posílení vašeho vzájemnému vztahu.

· Vás kolega je vegetarián, za to vy jste zapřisáhlý zastánce konzumace masa a vegetariánství je pro vás nepřijatelná varianta a nechcete o něm slyšet ani slovo. Zkuste i přes to vyrazit na společný oběd a vyslechnout si kolegův názor bez odmítavého postoje, případně si o tématu vegetariánství něco přečíst a rozvést o něm debatu. Kolega jistě ocení, že se zajímáte o jeho styl života a vám to možná také rozšíří obzory. (uvádíme příklad vegetariánství, ale samozřejmě může jít o jakýkoliv koníček, názor apod.)


Výše jsme uvedli několik tipů, jak pracovat na zlepšení vztahů – primárně na pracovišti, ale samozřejmě jdou tyto základní principy uplatnit i v rámci rodinných či přátelských vztahů. Na závěr ještě dovolte poslední radu: stanovte si hranice. Některé vztahy totiž mohou být takzvaně toxické a mohou z vás vysávat energii. Pokud cítíte, že do vztahu dáváte mnoho energie, ale nic nedostáváte zpět, nebo že vás druhá strana jen využívá ve svůj prospěch, omezte nebo ukončete takovéto vztahy. Samozřejmě se to snažte co nejlépe vykomunikovat a nehrajte žádné hry.


Také si uvědomte, že se můžete zavděčit všem a nebudete se všemi nejlepšími přáteli, ale věnovat čas budování vztahů nebo vyvinout snahu o zlepšení vztahů může kompletně změnit pracovní život, a i když se to třeba nepovede, máte aspoň dobrý pocit, že jste pro to něco udělali.


Přejeme, ať máte na pracovišti pohodovou atmosféru plnou důvěry a porozumění!

Použité zdroje:

Bednář, V. (2015). 5 tipů pro lepší vztahy v týmu či na pracovišti. Firemní sociolog.

Garg, A. (2020). 10 Ways to Build Positive And Effective Work Relationships. Lifehack.

Gaylord, I. (2020). 8 Tips on Building Positive Workplace Relationships. 6Q blog.

Mindtools (2019). Building Great Work Relationships. Mindtools.

Psychology Today (2020). Trust.

Russel, Nan S. (2013). In the New Workplace – Trust Begets Trust. Psychology Today.

449 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page