top of page

Jóga není jen cvičení. Jaké jsou benefity?


Současná zrychlená doba je pro mnohé z nás náročná a stresující. Většinu času trávíme přilepeni k počítačovým monitorům či obrazovkám svých mobilních telefonů, přirozeného pohybu ubývá a my se pak necítíme dobře, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce.

Velmi dobrým “lékem” je jóga. Ta má na tělo a mysl mnoho blahodárných účinků. Stačí jen objevit její kouzlo a vybrat si tu správnou. A s tím se vám pokusíme pomoci právě v tomto článku.



Benefity jógy

Jóga – dnes velmi často skloňované slovo. Lidé po celém světě praktikují jógu, cvičí a chodí do jógových studií. Člověk ale velmi často zapomene, co jóga vůbec znamená a proč ji vlastně praktikuje – především kvůli prožitku. Jóga totiž není pouze o fyzickém cvičení, nýbrž o správném dýchání, spojení se sebou samým a svým tělem, což potvrzuje také slovo, ze kterého slovo jóga vznikla – “jug”, které můžeme přeložit jako spojení (Krejčík, 2017).


Samotné pozice – ásany, které člověk při józe provádí, jsou skvělým nástrojem pro formování, posílení a zpevnění těla, neměly by ale být hlavním cílem pro její praktikování. Největším benefitem jógy vždy bylo a je propojení se sebou samým a uvolnění celého těla za pomoci dechu, ale také například zvýšení pozornosti a soustředění. Při praktikování jógy se mohou v těle objevit procesy, které se dle Votavy (1988) vyskytují při spánku. Dále dochází ke svalové relaxaci, která automaticky vede ke zklidnění na psychické úrovni. Relaxace vede k odstranění poruchy tělesného tonu, který "nejen, že šetří energií, ale, mají [LV1] dalekosáhlý vliv na lidské chování." (Kuvalayananda, Vinekar, 1990, s.46). Vedle svalového tonu působí jóga i na tlakové poměry vnitřních orgánů. V důsledku toho se mění i cirkulační poměry, a to má vliv na rytmus činnosti vnitřních orgánů. Tato změna zpětně ovlivňuje příslušná centra v mozku. To se podle Krejčí odráží i v psychice, zejména pak v podvědomí. Hovoří doslova o "odstranění dlouhotrvajícího napětí z podvědomí" (Krejčí, 1998, s.70).

Typy jógy

Jóga může být cvičením velmi pomalým a klidným, ale také rychlým a poměrně náročným. Stačí si vybrat to, na co se právě cítíte a co vás baví.

Níže jsme pro vás sepsali pár základních informací o námi oblíbených druzích jógy.


Hatha jóga

Velmi vhodná jóga pro začátečníky, při této praxi se naučíte správně provádět základní pozice a zaměřit se na svůj dech a tělo. V pozicích se zpravidla drží delší dobu a je zaměřena na správné provedení jednotlivých ásan.

Chcete zažít propojení mysli a těla a třeba si I trochu zameditovat? Pak je Hatha jóga ideální volba.


Jin jóga

Opět velice pomalá a jemná jóga, které zajistí uvolnění celého vašeho těla. V pozicích se drží delší dobu, zpravidla i několik minut, za jednu lekci proto provedete pouze pár ásan, které ale cílí na protažení a pružnost pojivových tkání, vazů, šlach, kloubů a fascií.

Ideální jóga po těžkém dni pro ty, co si rádi odpočinou a mají raději pomalejší cvičení.


Vinyasa jóga

Vinyasa – dynamická praxe, která se snaží o plynulé propojení pohybu těla spolu s dechem. Vinyasa vaše tělo protáhne, posílí, ale rovněž uvolní a dopřeje mu odpočinek. Ásany (pozice) na sebe navazují a nedochází při nich k dlouhým výdržím.

Pokud tedy hledáte typ jógy, při které se zapotíte[LV2] , zapomenete na starosti běžných dní, pak je vinyasa pro vás to pravé!


Hot (Bikram) jóga

Jak už samotný název napovídá, tak se jedná o jógu, která je prováděna v místnosti s vyšší teplotou, a to zhruba 38–41° C, přičemž je v místnosti také zvýšená vlhkost vzduchu. Dochází k uvolňování svalstva a rozšiřování cév – tudíž je tato praxe velmi intenzivní. Vzhledem k vysoké teplotě dochází k silnému pocení a taktéž k detoxikaci těla.


Určitě stojí za vyzkoušení!


Kancelářská jóga

Nejedná se o “klasický” druh jógy, nýbrž o jógu, kterou lze s lehkostí praktikovat v prostředí vašich kanceláří, a to s použitím minimálních pomůcek. Všichni sedíme několik hodin denně na židli, bolí nás záda, otékají nohy, jsme zkroucení a unavení. Stačí využít pár minut mezi schůzkami nebo během vaší obědové pauzy a lehce se protáhnout.

Uvidíte, že se pak budete cítit mnohem lépe!


Kde a jak cvičit

Chcete začít jógu praktikovat a nevíte jak a kde? Nejprve se musíte rozhodnout, zda chcete vyrazit do jógového studia a cvičit spolu s dalšími jógovými nadšenci anebo dáte přednost cvičení doma na podložce, kde budete sami, popřípadě si zacvičíte během pauzy ve své kanceláři.

Níže pro vás máme pár tipů na naše oblíbená jógová studia a videa, podle kterých si můžete pohodlně zacvičit jak doma, tak právě v kanceláři.

Videa

Jógová studia

Raději byste vyrazili do studia a užili si cvičení spolu s dalšími jogíny? Pokud jste z Prahy, pak vám rozhodně všemi deseti můžeme doporučit studia: Namastery, Jógovnu, Jóga Vinohrady nebo například studio Yoga Movement. Ve všech těchto studiích si přijde na své opravdu každý, jelikož se zde konají lekce pomalejší, pro úplné začátečníky, tak ale i náročnější lekce pro pokročilé. V Praze naleznete ale mnoho dalších jógových studií, která stojí za to, stačí jen hledat a zkoušet.

Zkuste se uvolnit a zrelaxovat se pomocí jógy!

Bára


Zdroje:

Krajčík, V. Žijte jógu. Power Yoga Akademie s.r.o, Praha 2017.

Votava, J., et. al.: Jóga očima lékařů. Avicenum, Praha 1988.

Kuvalayananda, S., Vinekar, S., L.: Jógová terapie. CAD PRESS, Bratislava 1990.

Krejčí, M.: Setkání s jógou. Pedagogická Fakulta Jihočeské Univerzity, České Budějovice 1997.

Power jóga a vše co o ní potřebujete vědět: https://www.spojujenasjoga.cz/seznamte-se-power-jogou/

163 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page