top of page

Gartner o „Future of Work“

80% lídrů plánuje zásadní změny ve flexibilitě práce. Management v takové světě potřebuje rozumět, jak nové formy práce ovlivňují obchodní výsledky. Vznikla disciplína, která zlepšuje wellbeing, odolnost a produktivitu zaměstnanců na základě dat.


Priorita pro 42% HR lídrů


Adaptace na nové formy práce mění priority HR. Poslední data společnosti Gartner (Gartner HR Priorities Survey, 2022) tvrdí, že u 42% HR lídrů v Evropě je na prioritě „Future of Work“ a tvorba strategie pro tuto oblast. Ale pozor, podle stejného zdroje polovina z nich, přesně 49%, narazila na to, že pro tuto oblast zatím nemají ani vlastní strategii.


Co je „Strategie pro Future of Work“


Místo polemik se rovnou podívejme na definici Strategie Future of Work.


Definice:

Je to soubor iniciativ pro řešení nejistot a důsledků budoucích událostí, které povedou ke změnám forem práce a tomu jak, kdy a kde se pracuje nebo dokonce i to, co je považováno za práci. Tyto změny mohou být řízeny interně nebo externími trendy, jako jsou vznikající technologie, změny trhu nebo demografické změny.


Manažer zůstává v centru zájmu


Jak ukázala nedávná analýza od více než 150 000 zaměstnanců společnosti Microsoft, manažeři jsou klíčem k udržení fungujících týmů. Když se pohybujeme v hybridních formách spolupráce, firmy po celém světě se spoléhají na manažery více než kdy jindy. Potřebují, aby manažeři během změn udrželi zaměstnance vtažené do firemního dění, ti přitom cítí podporu a přebírají zodpovědnost.


Řízení se neobejde bez měření


To platí o „Future of Work“ dvojnásob. Potřebujeme takové průběžná data, která identifikují například rostoucí riziko vyhoření, manažerské vzorce chování, které snižují nebo naopak svyšují produktivitu a další pohledy na kondici nových forem práce.


V takovém prostředí nevystačíme jednou za rok udělat klasickou engagement survey nebo přetěžovat zaměstnance neustálými průzkumy. Navíc je zásadní udržet při takovém měření zásady bezpečnosti práce s osobními údaji, výsledky měření mohou být velmi citlivé.


Employee Experience Platform


Ano, toto je ta nová disciplína z pohledu nástrojů - Emplyee Experience Platform. Příkladem je Microsoft Viva. Ta je centrálním místem, kde analyzujete, co se děje při vaší práci z pohledu zaměstnance, manažera a top managementu.


Odpoví vám například, které skupiny manažerů dokáží při realizaci změn udržet své týmy dlouhodobě v mentální pohodě a vyhnou se riziku vyhoření.


Prozradí, jaké jsou úspěšné vzorce chování manažerů, na co se má zaměřit vzdělávání manažerů, aktivity pro wellebing nebo dokonce diverzity a inkluse (DEI).



48 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page