top of page

Dochádzanie do kancelárie sa vám neoplatí? Top manažment asi niečo zanedbal.

38 % zamestnancov, ktorí pracujú na hybridne, tvrdí, že ich najväčšou výzvou je vedieť, kedy a prečo prísť do kancelárie.


Prehodnotenie úlohy kancelárie


Keďže sa svet posúva do oblasti hybridnej práce, najväčšou príležitosťou pre top manažment je prehodnotiť úlohu kancelárie a jasne komunikovať, prečo, kedy a ako často by sa mali tímy stretávať osobne.


Viac ako tretina (38 %) zamestnancov pracujúcich v hybridnom režime tvrdí, že ich najväčšou výzvou je vedieť, kedy a prečo prísť do kancelárie. Len málo spoločností (len 28 %) však má stanovené tímové pravidlá, ktoré jasne definujú nové normy.


Radikálna zmena konceptu


Aby kancelária fungovala pre všetkých zamestnancov, bude si vyžadovať radikálnu zmenu koncepcie. Neexistuje univerzálny prístup.


Môžete experimentovať s "tímovými utorkami" alebo pracovnými hodinami medzi 12. a 14. hodinou, dva dni v týždni atď. Môžete zaviesť štvrťročné pracovné stretnutia, na ktorých sa pravidelne zúčastňujú členovia tímu pracujúci na diaľku.


Kľúčom k úspechu je, aby manažéri poskytli zamestnancom jasné usmernenie pri experimentovaní a zisťovaní, čo funguje pre ich tím.


Len 28 % spoločností nastavilo nové tímové pravidlá


Vnútorný predpis organizácie, napríklad organizačný poriadok, zvyčajne opisuje pravidlá, ktoré sú záväzné pre všetkých manažérov a radových zamestnancov. Napríklad benefity a ďalšie náležitosti, ktoré slúžia na orientáciu zamestnancov v internom fungovaní spoločnosti.


S prechodom na nové formy práce by mal práve top manažment radikálne zmeniť interné predpisy.


Povinnosť alebo benefit?

Stala sa práca v kancelárii pre niektorých príjemným benefitom, alebo je to nepríjemná povinnosť?


Sú spoločnosti, ktoré sa snažia dostať väčšinu svojich zamestnancov späť do kancelárie. Niektoré z týchto spoločností zároveň nedefinovali nový spôsob práce a nezmenili svoje vnútorné pravidlá alebo organizačné predpisy. Potom vidíme, ako nariadenie o návrate do kancelárie nefunguje a navyše produktivita práce z domu i celkovo klesá.


Zodpovednosť je v rukách top manažmentu. Ak sa niečo zanedbá, zmena viazne.


Zmena foriem schôdzí


Menia sa formy práce vrátane foriem organizovania a vedenia schôdzí. Pre hybridné stretnutia sa navyše pridáva technológia. Aby sa hybridné stretnutia stali príjemným zážitkom pre všetkých, je potrebné investovať do troch vecí: hardwaru, softwaru a kultúry.

Najprv môžete začať rozšírením existujúceho Hardwaru o kamery, najlepšie s umelou inteligenciou, ktoré sú určené pre ľudí, ktorí nie sú v miestnosti osobne. Môžete zvážiť pridanie väčších obrazoviek, aby si každý mohol sadnúť za stôl a vytvoriť priestor na spoluprácu.


V druhom kroku sa môžu všetci pripojiť k jednej platforme a vytvoriť zdieľané prostredie. Nemôžete nikoho uprednostňovať alebo odsúvať na okraj len preto, že je pripojený na diaľku.


V treťom kroku môžete vytvoriť kultúrne normy pre hybridné stretnutia, vďaka ktorým sa každý bude cítiť zahrnutý, zapojený a schopný prispieť.


Kde získať dáta pre správne rozhodnutia?


Základným nástrojom pre top manažment pri plánovaní nových foriem práce môže byť služba "Moja organizácia". Nájdete ju ako súčasť aplikácie Microsoft Viva Insights a top manažment ju používa na plánovanie a riadenie zmien na základe dát.


Služba "Moja organizácia" monitoruje aktuálne správanie zamestnancov a manažérov a poskytuje predpovede, na ktoré môže top manažment vopred reagovať.



Obrázok: Príklad jedného z mnohých dátových výstupov "Moja organizácia" na riadenie zmien vo formách práce.


Príklady odporúčaní zahŕňajú identifikáciu rizika vyhorenia, spôsob využitia času manažérov a radových zamestnancov. Potom môže odhaliť skupiny, ktoré sú najviac postihnuté zlým plánovaním času tímu, poklesom produktivity alebo poklesom angažovanosti v práci.



Zdroj: Microsoft Work Trend Index 2022

1 zobrazení
bottom of page