top of page

Nová rovnica zamestnanca

Začalo to otázkou: "Kedy ísť do kancelárie?". Potom prišiel dotaz: "Prečo dávať prácu na prvé miesto?". Dnes zamestnanci riešia novú rovnicu: "Stojí mi to vôbec za to?".


53%

zamestnancov v porovnaní s obdobím pred pandémiou častejšie uprednostňuje zdravie a wellbeing pred prácou.


52%

Generácia Z a mileniáli budú tento rok uvažovať o zmene zamestnávateľa, čo predstavuje medziročný nárast o 3 %.


252%

je nárast času stráveného na stretnutiach priemerného používateľa služby Teams od februára 2020.


Stojí mi to za to?


Skúsenosti posledných dvoch rokov doslova zmenili naše priority, posunuli našu identitu a náš pohľad na svet, v ktorom dnes žijeme. Vymedzujú hranice medzi tým, čo je pre väčšinu z nás dôležité - zdravie, rodina, čas, zmysel - a tým, čo nie je.


Výsledkom je, že zamestnanecká rovnica "stojí mi to za to?" sa zmenila a odráža to, čo ľudia od práce chcú a čo sú ochotní obetovať. Pocit dôležitosti, vplyvu alebo určité výhody, ako je jedlo zadarmo alebo veľká kancelária, už nie sú hlavnými motivátormi.


V štúdii Work Trend Index 2022 47 % respondentov uviedlo, že uprednostňujú rodinný a osobný život pred prácou viac ako pred pandémiou. Okrem toho 53 % respondentov, najmä rodičov (55 %) a žien (56 %), tvrdí, že uprednostňujú svoje zdravie a wellbeing pred prácou viac ako predtým.


Príklady zmeny vnímania práce


"Kedysi som považoval prácu za súčasť svojej vlastnej identity. Teraz je pre mňa práca niečo, čo robím, ale už nie je nevyhnutne mojou súčasťou."

IT odborník v energetike


"V práci môžem byť stále úspešný, len musím robiť vyváženejšie rozhodnutia, ktoré budú viac zohľadňovať moje osobné záujmy."

Manažér v strednom manažmente


"Keď nemusím dochádzať do práce, mám viac času na rodinu. Napríklad trávim čas varením a potom spolu jeme."

Zamestnanec v sektore služieb


Hybridná práca vyžaduje nové tímové normy


Len málo spoločností vytvorilo nové tímové normy, ktoré zabezpečujú, že tímy trávia časť svojho času spolu.


43%

zamestnancov, ktorí pracujú na diaľku, hovorí, že sa necíti byť súčasťou mítingov.


27%

spoločností vytvorili novú etiketu pre hybridné mítingy, na ktorých sa všetci cítia byť vtiahnutí a zapojení.


Investície do technológií nestačia


Z dát vyplýva, že spoločnosti investujú do technológií, ale je potrebné urobiť viac v oblasti firemnej kultúry. 54 % vedúcich pracovníkov v súčasnosti upravuje svoje priestory pre hybridnú prácu alebo to plánuje urobiť v nasledujúcom roku.


Napriek tomu len 27 % organizácií zaviedlo novú etiketu hybridných pracovných mítingov. Možno aj preto celých 43 % zamestnancov pracujúcich na diaľku a 44 % hybridných zamestnancov uviedlo, že sa necítia byť súčasťou mítingov.


Kľúčové poznatky


Vrcholový manažment musí definovať, prečo, kedy a ako sa práca vykonáva, a nanovo definovať účel osobnej spolupráce, vytvoriť tímové normy a dohody o nich. To by malo zahŕňať aj to, kedy sa stretávať osobne, etiketu hybridných stretnutí a prehodnotenie úlohy samotného priestoru.


Organizácie, ktoré nevedia pochopiť nové koncepty a úlohu kancelárie, riskujú, že nevyužijú skutočné výhody hybridnej práce a zamestnancov.


Príklad nástroja pre plánovanie hybridnej práce


Top manažment môže využiť nástroj a službu Viva Insight na analýzu a plánovanie v prostredí platformy Microsoft. Táto služba zlepšuje produktivitu a wellbeing prostredníctvom odporúčaní založených na dátach.


Príklad reportu Viva Insights pre top manažment: na základe skutočného správania poskytuje podrobné informácie o tom, ako manažéri trávia čas so svojimi ľuďmi počas dňa, a odporúčania, čo a ako zlepšiť.



Viac o Microsoft Viva Insights: https://www.microsoft.com/viva


Zdroj dát z prieskumu: Microsoft Work Trend Index 2022

0 zobrazení
bottom of page