top of page

Moderný prístup k vedeniu tímu - ako zostať o krok napred


Dnes je jasné, že forma práce sa mení. Mení sa nielen to, kedy a kde človek pracuje, ale aj to, čo sa považuje za prácu. To prirodzene prináša množstvo nepredvídateľných situácií, na ktoré je potrebné rýchlo reagovať.

Riadenie tímov v takomto prostredí kladie úplne nové požiadavky na manažéra, ktorý musí byť schopný poskytnúť tímu podporu a sebadôveru pri spolupráci v tomto prostredí; musí vedieť, ako motivovať - bez ohľadu na to, či je jeho tím prítomný v kancelárii alebo pracuje online.


Nezabúdajme, že manažéri sú tí, ktorí sú zo 70 % zodpovední za angažovanosť svojho tímu. Na dosiahnutie tohto cieľa musia okrem iného stanoviť jasné očakávania a jasné ciele. Hoci sa tieto dve úlohy zdajú byť triviálne, prieskum ukázal, že len 6 z 10 zamestnancov vie, čo sa od nich v práci očakáva.


Manažéri tak majú pred sebou často veľmi ťažkú úlohu: stanoviť jasné ciele a očakávania v dobe, keď sa mnohé situácie nedajú predvídať, informácie chýbajú alebo sú nepresné a zároveň je potrebné veľmi rýchlo reagovať. To kladie vysoké nároky na ich psychickú odolnosť a schopnosť prispôsobiť sa neustálym zmenám.


Manažéri preto musia byť vybavení iným súborom zručností ako doteraz. Na jednej strane sa musia viac zamerať na ľudí a vzťahy. Na druhej strane musia byť schopní pokojne čeliť výzvam a prijímať vhodné rozhodnutia v prostredí neustálych zmien.

Alebo by manažéri mali uplatňovať Adaptive Leadership



Čo vyrieši adaptívny leadership?


Adaptívny leadership je schopnosť prijať proces zmeny na individuálnej a skupinovej úrovni. Cieľom je rozpoznať, čo je skutočne podstatné, a použiť to na dosiahnutie potrebného cieľa.


Tento štýl vedenia je jedinečný svojím prístupom k zmenám a riešeniu problémov. Ukazuje, ako zvládnuť problémy, ktoré nemajú jednoznačné alebo univerzálne riešenie. Často sa musí hľadať úplne jedinečné riešenie a manažér musí čeliť celému radu neistôt.

Model podľa Harvard Business Review


Harvard Business Review predstavuje model adaptívneho leadershipu, ktorý sa skladá z nasledujúcich štyroch častí:


- Predvídanie - schopnosť predvídať pravdepodobný budúci vývoj, príležitosti alebo potreby

- zdieľanie - správne informovanie o tomto vývoji a získanie podpory v rámci tímu k podniknutiu potrebných krokov

- Adaptácia - neustále vyhodnocovanie jednotlivých krokov a ich korekcie

- Zodpovednosť - vrátane transparentnosti rozhodovacích procesov a otvorenosti voči spätnej väzbe



Model podľa Gallup


Spoločnosť Gallup, ktorá minulý rok uskutočnila prieskum, uvádza tri piliere zručností a výkonnosti, ktoré môže každý manažér využiť pri práci so zamestnancami bez ohľadu na to, kde sa zamestnanec nachádza. Tieto piliere sa týkajú jedného z najväčších trendov súčasnosti, ktorým je hybridné pracovné prostredie.


V skratke ide o tieto piliere:

- Stanovenie cieľov a ich dosiahnutie >> moja práca

- Partnerstvo pre efektivitu >> môj tím

- Premena práce na výsledky >> môj zákazník



Tipy, ako priviesť zamestnancov na home office


Aj to je jeden z problémov, ktoré sa snaží riešiť adaptívny leadership. Nemôžete nechať svojich zamestnancov napospas online prostrediu so základnými virtuálnymi nástrojmi, je nevyhnutné prispôsobiť ich každodenné úlohy. Gallup uvádza niektoré z nich:


1. Zvýšiť frekvenciu konverzácií

Častejšia interakcia pomáha sledovať plnenie úloh a prípadné prekážky a zároveň pomáha zamestnancom cítiť podporu.


2. Premýšľajte o mieste

V hybridnom pracovnom prostredí platí, že zamestnanci musia mať možnosť plne sa sústrediť. Preto musia byť na mieste, ktoré im umožní sústrediť sa. Pre každého zamestnanca to môže byť iné, ale nemalo by ho nič rozptyľovať, musí mať stabilné sieťové pripojenie a musí byť v neustálom kontakte so svojimi nadriadenými.


3. Stanovte jasné a konkrétne míľniky

Stanovené ciele prepojte s jasnými a konkrétnymi míľnikmi (milestones), aby bolo každému jasné, že sa úloha plní. Každý potrebuje vidieť výsledky svojej práce. Najmä tí, ktorí pracujú v hybridnom prostredí.


4. Manažéri musia byť k dispozícii

Zamestnanci potrebujú cítiť podporu a mať ľahký prístup k odpovediam na svoje otázky, ktoré by inak ľahko vyriešili, keby boli na svojom pracovisku. Užitočné môže byť napríklad uvedenie konzultačných hodín v kalendári, aby zamestnanci vedeli, kedy ste k dispozícii.


5. Nezanedbávajte vzťahy

Počas individuálnych alebo tímových stretnutí si nájdite čas na osobný rozhovor. Nezabúdajte, že tento druh chatovania je na pracovisku bežný. V dobe práce na diaľku niekedy zabúdame na to, že je potrebné udržiavať vzťahy a starať sa o zamestnancov, aj keď ich fyzicky nevidíte.


6. Nezabudnite na spravodlivosť.

Ak riadite hybridný alebo zmiešaný tím, venujte pozornosť rozdielom alebo nezhodám, ktoré môžu vzniknúť medzi zamestnancami, ktorí sú v kancelárii, a tými, ktorí pracujú online. Uistite sa, že obe skupiny, bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú, majú rovnaké informácie, a zároveň zabezpečte, aby ani jedna z nich nebola znevýhodnená napríklad pri rozhodovaní.


A aké sú výhody adaptívneho leadershipu?


Adaptívni lídri sú pripravení meniť pravidlá a viesť tím správnym smerom. Uvedomujú si, že k zamestnancom je potrebné pristupovať individuálne, pretože každý z nich je motivovaný k práci iným spôsobom. Ich prístup je založený na empatii a porozumení, čo vytvára pozitívne pracovné prostredie, ktoré vedie k vyššej lojalite a angažovanosti zamestnancov.


Pracovné prostredie a podmienky sa dynamicky menia, pretože situácia sa vyvíja, čo je prvým signálom, že zmena je nevyhnutná. Žiadna spoločnosť nie je imúnna voči zmenám a adaptívny leadership znamená byť na tieto situácie pripravený.

0 zobrazení
bottom of page