top of page

Hledáte ideálního kandidáta na pozici? Požádejte ho, aby hrál videohry

Coca-Cola, L'Oreal a Vodafone patří mezi společnosti, které již získaly kandidáty s aplikací KnackApp. Tato aplikace kombinuje umělou inteligenci a teorii her.



"Zapomeňte na osobnostní testy, dlouhá interview nebo skupinové dynamiky. Profil chování a potenciál odhalíte poté, co si kandidát zahraje mobilní aplikaci,” navrhuje Guy Halfteck, který vytvořil KnackApp.


V tomto příspěvku zveřejňujeme část rozhovoru s Guyem Halfteckem, který vedla Monica Miglio Pedrosa. Téma je aktuální při hledání kandidátů, sestavování týmů a dnes zejména při získávání nových talentů na dálku nebo ze zahraničí, u kterých potřebujeme odhalit talent rychle, přesně a bez osobního setkání.


Podle Halftecka aplikace KnackApp s podporou umělé inteligence a teorie her analyzuje masivní tok uživatelských dat během hraní a odhaluje jeho softskills nebo dosud neobjevený potenciál přirozeným a pravdivějším způsobem.


V současné době již používá Knack více než 5 milionů uživatelů ve 100 zemích po celém světě. Společnosti jako Coca-Cola, L'Oreal, Vodafone a Grupo Tata rekrutovaly kandidáty prostřednictvím této aplikace.


MIT, Harvard, Světové ekonomické fórum, Rockefellerova nadace a Institut pro budoucnost jsou organizace, které spolu s Knackem vypracovaly studie s cílem posoudit dopad této technologie na zaměstnatelnost mládeže. „Výsledky nám ukazují, že společnosti, které používají Knack ve svých náborových procesech, získávají rozmanitější týmy,“ říká Halfteck.


Rozhodující byla osobní zkušenost


"Narodil jsem se v Izraeli a ve 25 letech jsem se přestěhoval do Spojených států, kde jsem získal magisterské studium na Kolumbijské univerzitě a doktorát na Harvardu."


„Po dokončení doktorského studia jsem si začal hledat práci a byl nominován Harvardem do výběrového řízení do jednoho z nejznámějších hedgeových fondů na Wall Street. Absolvoval jsem několik kol pohovorů a po několika měsících procesu mi zavolali, že nebudu přijat. Zeptal jsem se proč a bylo mi řečeno, že jsem nepřemýšlel kreativně“.


"Byl jsem zklamaný a chtěl jsem vědět, jak k tomuto závěru dospěli. Argumentem bylo, že to určily rozhovory. Začal jsem o tom hodně přemýšlet a zejména, zad je to pro společnost nejlepší způsob, jak najít nejvhodnější talenty pro svůj byznys.“


Jde o odhalení jedinečného potenciálu


„Začal jsem se sám sebe ptát: jak může společnost identifikovat něčí skrytý potenciál? Nebo dokonce říci, zda má nebo nemá člověk potenciál a jaký tento potenciál je?"


„Nejvíc mi vadilo, že jediný důvod, proč jsem byl pozván na pohovor, byl ten, že jsem šel na Harvard. A to mě přivedlo k následující otázce. Budou společnosti nadále hledat talenty na stejných místech, ve stejných komunitách? Proč nehledat talenty z celého světa?“


"To samozřejmě vyvolává otázky diverzity a přístupu k příležitostem pro tisíce mladých lidí, kteří nemohou pracovat v společnostech, protože se k této příležitosti nemají jak dostat."


„Neříkám, že by firmy měly dělat filantropii, ale měly by hledat lidi s nejlepším potenciálem kdekoliv ve světě bez omezení."


Teorie her a autentický člověk


„Platón jednou řekl, že když s někým hraješ hodinu, budeš o něm vědět víc, než když si rok povídáš. Spojením teorie her s filozofií jsem si uvědomil, že když někoho sledujeme, jak hraje, je možné mu lépe porozumět, než při absolvování testu nebo pohovoru.


„Hry mají jedinečnou schopnost odhalit skutečnou identitu člověka. Jako přirozený zážitek nás hra vyzývá, zapojuje a nutí jednat tak, jak skutečně myslíme a jací jsme. Takže pokud jsme kreativní, projeví se to ve způsobu, jakým hrajeme. Pokud budeme strategičtí, odolní a dobře zvládneme úspěch i neúspěch, ukáže se to také.“


Začátek hry Knack


„Aplikace Knack začala s multidisciplinárním týmem designérů, herních vývojářů, softwarových inženýrů, odborníků na umělou inteligenci a expertů na behaviorální psychologii a neurovědy. Tento tým vytvořil komplexní algoritmus pro Knack, herní aplikaci, která vám umožní odhalit individuální talenty u každého jednotlivce. A hry by měly být zábavné, náročné a poutavé.“


„Je nutné úplně opustit pracovní prostředí, abychom pochopili, jaký člověk ve skutečnosti je. Identifikaci talentu je možné propojit s profesemi a účastníka rovnou nasměrovat k těm profesím, ve kterých se mu bude dařit nejlépe.“


„Dnes používají Knack národní a globální společnosti, vysoké školy, univerzity a vlády. Všichni si uvědomili, že každý člověk má jedinečný potenciál, který, pokud je dobře stimulován a rozvinut, umožňuje nadprůměrný růst.“


Nezáleží na tom, kde jste


„Prvním krokem je identifikovat potenciál každého jednotlivce. Nejprve však musíte této osobě pomoci přeměnit surový potenciál na talent a praktické, použitelné dovednosti. To je největší příležitost pro společnosti a vlády. Je jedno, jestli je ten člověk chudý, bohatý, v Africe nebo v Evropě. Nemusí umět číst a psát nebo ovládat více jazyků. To nejsou nejdůležitější faktory."

Analytický graf ukazuje, že podnikatelský potenciál studentů elitních evropských škol a studentů v sociálně nerovné situaci v Indii je podobný. (zdroj: Knack)


Zvyšování diverzity


„Výsledky nám ukazují, že společnosti, které používají Knack, zvyšují ve svých týmech diverzitu, jak odbornou, tak kulturní, genderovou i další.“


„Udělali jsme několik průzkumů se společnostmi, které najímají přes Knack, a výsledky ukazují, že s těmito zaměstnanci dosahují vynikajících výsledků. Jsou to zaměstnanci, kteří podávají lepší výkon, zůstávají ve firmě mnohem déle a přinášejí do podnikání různorodou vizi.“


Příklad na závěr? Ověřte si, jak budete úspěšní v jedné disciplíně.


V tomto případě se jedná o talent spolupracovat na dálku. Můžete následovat návod níže, dovede Vás k absolvování KnackApp. Potřebovat budete pouze 20 až 30 minut.



Sami si můžete KnackApp vyzkoušet a absolvovat.

Do dvou pracovních dnů získáte strukturované vyhodnocení talentu pro spolupráci na dálku.

Jen pozor, počet analýz pro tento konkrétní talent, který navíc poskytneme zcela zdarma, je omezen.

95 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page