top of page

Candidate experience a 5 krokov ako zlepšiť skúsenost s náborom

Keďže dopyt po nových kandidátoch prevyšuje ponuku, musíme sa zamerať na koncept "Candidate experience" čiže skúsenosti kandidátov. Dobrý dojem z náborového procesu môže rozhodnúť o tom, či uchádzač uprednostní vašu spoločnosť alebo nie. Naopak, zlé skúsenosti s náborom sa medzi uchádzačmi veľmi rýchlo rozšíria. Ako sa hovorí, nespokojný človek povie o svojej negatívnej skúsenosti v priemere desiatim ľuďom vo svojom okolí, o pozitívnej skúsenosti v priemere len trom. Preto sa tento článok zameriava na to, ako urobiť čo najlepší dojem.


V súčasnosti spoločnosti vypisujú rekordný počet voľných pracovných miest. Nie všetky faktory, vplyvy a premenné na trhu práce môžete ovplyvniť, ale skúsenosti uchádzača sú jedným z tých, ktoré vám môžu poskytnúť konkurenčnú výhodu oproti ostatným.


Ako uvádza spoločnosť Gartner, najúspešnejšie spoločnosti v oblasti náboru sú tie, ktoré využívajú svoju schopnosť získať a osloviť talenty prostredníctvom konkurencieschopných pracovných ponúk, značky zamestnávateľa a skúseností kandidátov.


Čo môžete zmeniť hneď teraz, aby sa vaši kandidáti cítili pri nábore dobre?




1. Ukažte svoju firemnú kultúru


Ako môžete ovplyvniť rozhodnutie uchádzača? Uľahčite uchádzačovi rozmýšľanie, napríklad tým, že natočíte krátke video tímu, ktorého má byť súčasťou, alebo ho aspoň odfotografujte. Samozrejme, je možné vymyslieť aj iné aktivity, ktoré upútajú pozornosť a priblížia uchádzačovi kultúru vašej organizácie. Táto "pozornosť" nemusí byť hlavným dôvodom, prečo si uchádzač vyberie práve vás, ale bude vás odlišovať a zanechá dobrý dojem.



2. Zamyslite sa nad kreatívnym inzerátom a štruktúrou pohovoru


Pri inzerátoch pracovných miest je dôležité, aby bol opis pracovného miesta jasný a konkrétny. Buďte kreatívni, ale majte na pamäti, že prílišná kreativita a originalita môžu pôsobiť neprofesionálne. V pracovných ponukách musíte byť čo najkonkrétnejší, aby ste neprilákali správneho uchádzača alebo ho nesklamali iným opisom práce.


Počet kôl výberového konania je nástroj, ktorý vám môže pomôcť nájsť vhodného kandidáta, ale ak máte príliš veľa kôl a rozhodnutie sa preťahuje, väčšina kandidátov stratí o pozíciu záujem.


3. Žiadny ghosting


Preťahovanie odpovedí o rozhodnutí alebo dokonca ghosting budú mať negatívny vplyv na rozhodnutie uchádzača. Ghosting je konkrétne situácia, keď je kandidát po pohovore ignorovaný. Ghosting sa nevyskytuje len po prvom kole pohovoru, ale aj po niekoľkých kolách alebo dokonca vtedy, keď už bol dohodnutý dátum nástupu. Tento prístup môže jednoducho poškodiť meno vašej spoločnosti. Preto vždy potvrďte prijatie životopisu a zároveň poskytnite spätnú väzbu po každom kole pohovoru.


Prieskumy ukazujú, že takmer 62 % uchádzačov stratí záujem, ak nedostanú odpoveď do 2 týždňov. V prípade odpovede po troch týždňoch je nezáujem až 77 %.


4. Venujte pozornosť strieborným a bronzovým kandidátom


Ako už bolo spomenuté, dopyt po nových uchádzačoch prevyšuje ponuku. Preto je dôležité osloviť uchádzačov, ktorí vo výberovom konaní neuspeli, aby sa chceli uchádzať o inú pozíciu vo vašej spoločnosti alebo aby napríklad s čistým svedomím odporučili vašu spoločnosť svojim známym. Ak sa vám to podarí, dosiahli ste správnej Candidate experience.


Pri odmietnutí uchádzačov si nájdite čas na napísanie odmietavého listu na mieru, ktorý je síce negatívny, ale ukazuje uchádzačovi vašu férovosť. Ako uvádza Forbes, tento prístup môže uchádzačovi umožniť, aby pozitívnu recenziu postúpil alebo sa uchádzal o inú pozíciu.


5. Zmerajte Candidate experience


Hoci si možno myslíte, že váš náborový proces prebieha správne, opýtajte sa uchádzača, ako sa cíti. Na zistenie skóre NPS (Net Promoter Score) môžete použiť krátky dotazník po rozhovore. Kľúčom k relevantnej hodnote je klásť správne otázky.


Príklady otázok k zisteniu Candidate experience:


Zhodoval sa popis práce v pracovnej ponuke s informáciami, ktoré vám boli poskytnuté počas výberového konania?


Boli náboroví pracovníci milí/príjemní/pomocní?


Bol rozsah povinností a úloh, ktoré sa majú vykonať, vysvetlený jasným spôsobom?


Môžete tiež klásť otvorené otázky, ktoré vám pomôžu lepšie pochopiť, ako uchádzač vníma váš náborový proces. Príkladom takejto otázky je: Čo by sme podľa vás mali zlepšiť v našom náborovom procese?


Candidate experience v číslach


Job Description Library uviedla výsledky prieskumu v niekoľkých kategóriách, od hľadania práce, cez uchádzanie sa o zamestnanie, prijímacie pohovory až po nástup do zamestnania. Nižšie sú uvedené niektoré výsledky, ktoré zdôrazňujú dôležitosť skúseností uchádzačov v procese prijímania zamestnancov.


38% pravdepodobnosť, že uchádzač prijme ponuku vďaka pozitívnej skúsenosti


50 % záujemcov si nekúpi produkty a služby spoločnosti kvôli zlej skúsenosti


Negatívne hodnotenia zamestnávateľa znížia záujem o pozíciu u viac ako 50 % uchádzačov


60 % uchádzačov o zamestnanie stratilo záujem o žiadosť kvôli jej zložitosti


Viac ako 50 % uchádzačov musí čakať na odpoveď na svoju žiadosť o zamestnanie 3 mesiace a viac


80 % uchádzačov o zamestnanie uviedlo, že výberové konanie ovplyvnilo ich rozhodnutie prijať ponuku.




0 zobrazení
bottom of page