top of page

Ako zlepšiť prácu HR - Barometer v praxi

People & Culture Barometer analyzuje a hodnotí kvalitu HR procesov a firemnej kultúry od náboru až po odchod zamestnancov. Hodnotenie je založené na podrobných otázkach z týchto hľadísk: firemná politika, firemná prax, digitalizácia, inovácie, metódy merania a prínosy pre spoločnosť.


Aké boli výsledky minuloročných meraní a čo sa z nich môžeme naučiť?


Nižšie nájdete jednu z oblastí merania, pre ktorú sme pripravili aj ukážku Best Practices na základe konzultácií s účastníkmi, ktorí sa v minuloročnom meraní umiestnili najvyššie.



Základná prax

Základné aktivity, ktoré ak sa nevykonávajú, môžu byť najrýchlejším spôsobom, ako zlepšiť kvalitu a dosiahnuť obvyklý štandard.

  • Definujte jednotnú firemnú stratégiu, plán nástupníctva a možnosti kariérneho rastu.

  • Jasne a zrozumiteľne komunikujte tento plán manažérom a zamestnancom, zaškolte ich. Predstavte im konkrétne body a kroky a spôsob, ako ich dosiahnuť.

  • Identifikujte potenciál zamestnancov a vypracujte s nimi plány rozvoja.

  • Cielene prepojte kariérny rozvoj s agendou vzdelávania. Nasmerujte jednotlivé kroky vzdelávania k cieľom kariérneho rozvoja. Jeden bude podporovať druhý a vzájomne sa dopĺňať. Zároveň budú mať zamestnanci jasnú motiváciu, prečo by sa mali zúčastniť školenia a aký prínos im môže priniesť.



Pokročilá prax​


Tieto prístupy často používajú spoločnosti s najvyšším hodnotením kvality.

Zaujímavá inšpirácia na dosiahnutie špičkovej kvality práce v oblasti HR.

  • Majú jasne nastavený proces, v ktorom sú nástup a školenie (vzdelávanie) prepojené priamo s nástupníctvom; plánovanie prebieha od nástupu, kedy sa hodnotí a identifikuje potenciál zamestnanca; stratégia kariérneho rastu zamestnanca je naplánovaná dopredu a má jasné kroky a ciele.

  • Významným faktorom v tomto procese je aj firemná kultúra. Je potrebné poznamenať, že firemná kultúra sa odráža vo všetkých procesoch, a tak podporuje svoju konzistentnosť.

  • Na pravidelných stretnutiach, ktoré sa konajú každé dva roky, sa zhromažďuje spätná väzba od zamestnancov o tom, čo by chceli od spoločnosti, kam by sa chceli posunúť atď... Prebieha neustály dialóg, ktorý sa odráža v kariérnom pláne.

  • So zamestnancami neustále niekto pracuje a ponúka im rôzne príležitosti - t. j. od začiatku s nimi pravidelne pracuje HR oddelenie, ponúka im školenia na základe ich spätnej väzby, ktoré sú zamerané na ich kariérny rast.

  • Majú stanovené konkrétne kompetencie, ktoré chcú, aby zamestnanec splnil, posudzujú tiež motiváciu pre rozvoj a vypracúvajú individuálne plány rozvoja.

  • Svoje silné stránky vidia predovšetkým v nastavení vzdelávacieho procesu, v jeho komplexnosti - pozostáva z mnohých menších, zložitých častí, ktoré však všetky smerujú k rovnakému cieľu.




Chcete sa dozvedieť viac? Zúčastnite sa plánovaného ONLINE WORKSHOPU na tému "Ako zlepšiť prácu HR - Barometer v praxi" - 26.4.2022 o 11:00. Podrobnejšie Vám predstavíme People & Culture Barometer, vrátane praktických tipov, ako pracovať s výsledkami a ako zvýšiť vplyv HR na riadenie firmy. Odpovieme aj na Vaše otázky.


Ak máte záujem, môžete sa zaregistrovať aj priamo na účasť v prieskume People & Culture Barometer 2022.








1 zobrazení
bottom of page